Duyurular

Meşrubatlarda Kanserojen Madde Var Mıdır?

Gıdalarda değişik amaçlarla pek çok katkı maddesi kullanılmaktadır...
Örneğin; renk vermesi için renklendiriciler, asitliği düzenlemek için asitler,tat ve aromayı artırmak için lezzet artırıcılar,bozulmayı önlemek için anti oksidanlar, mikropların çoğalmasını önlemek için antimikrobiyal koruyucular...
 
İşte bu katkı maddelerinden bazıları aynı anda gıdalara katılır ve uygunsuz şartlarda depolanırsa kanserojen madde olan benzene dönüşe bilir. 
 
Özellikle meşrubatlarda sıkça kullanılan C vitamini (E 300) veya eritorbik asit (E 315)'in benzoatlar ile birlikte bulunması ve bu sürede ısı veya ışığa maruz kalması bir kanserojen madde olan benzene dönüşmesine yol açmaktadır.
 
Benzoatlar antimikrobiyal koruyucu olarak gıdalara katılmakta ve bakterilerin büyüyüp çoğalmasına engel olmaktadır. Sadece meşrubatlarda değil birçok hazır gıdada koruyucu olarak kullanılmaktadır.
 
Öyle ise bizler tüketici olarak ne yapalım?
Tükettiğimiz ürünlerde benzoatlar ile birlikte C vitamini veya eritorbik asit içeriyor ise tüketmeyelim. Ayrıca doğrudan  güneşe maruz kalan ürünleri tüketmeyelim...
 
Sağlıklı günler...
kaynak: Prof.Dr.Fatih Gültekin
              SDÜ  Tıp Fakültesi,Biokimya ABD
              Popüler Bilim Dergisi sayı 242 2015