STERİLİZE İÇME SÜTÜ NEDİR ?

  • Sterilize içme sütü, çok yüksek sıcaklıkta (UHT-Ultra High Temperature) sütün ısıtılmasıdır.
  • Çiğ süt, 135 - 140 derece sıcaklıkta 2-4 saniye ısıtılır.
  • UHT ısıl işlemi ile sütteki tüm mikroorganizmalar ve sporlar yok edilmiş olur.
  • Sütün ısıtılması ile sütün besin ögeleri değişir. Sütteki protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller uygulanan ısının şiddeti ve süresine bağlı olarak etkilenir.
  • Yüksek derecede uzun süre ısıtılan sütlerin protein değeri azalır.
  • Özelikle Lizin aminoasidi, pastörize sütlerde % 2, UHT sütlerde ise %5 kadar azalır.
  • UHT sütteki B grubu ve C vitamin kaybı pastörize süte göre daha fazladır.
  • UHT süt, korunması, taşınması, depolanması kolaydır.
  • UHT süt, raf ömrü uzundur. 4 ay kadar stoklanabilir.
  • UHT süt, soğuk zincir gerektirmez. Oda sıcaklığında depolanabilir.