Duyurular

İNEK SÜTÜ ÜRETiMİ SORUNLU

  • Normalde inekler, meralarda özgür bir şekilde yaşamalı.
  • İnekler, güneş ışığından yararlanmalı ve doğal otlar ile beslenmeli.
  • Peki, gerçekler nasıl ?
  • Süt üreten inekler, kapalı ortamda, küçük bölmelerde, hiç hareket etmeden, güneş ışığı görmeden yaşamak zorundadır.
  • Genetiği değiştirilmiş mısır, buğday, soya ile beslenmektedir.
  • Süt verimini artırmak için büyüme hormonu verilmektedir.
  • Hijyenik olmayan kapalı ortamlarda yaşayan bu ineklere antibiyotik verilmektedir. Antibiyotikler hayvanların tedavisi için değil semirtmek için kullanılmaktadır.
  • İnekler bütün gün ve yıl boyunca bol süt vermeye zorlanmaktadır. Bu durumda inekler vücutlarını dinlendirememekte, bol ve kalitesiz süt üretmektedir.
  • Sağlıklı çiğ süt için;
  • İnek memeleri, sağımdan önce ve sağım bitince dezenfekte edilmeli
  • Eller, sağımdan önce mutlaka yıkanmalı; personelin periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı (portör muayenesi, akciğer mikrofilmi)
  • Sağım işlemi hijyenik ortamda yapılmalı.
  • Süt ile temas eden tüm kaplar temiz ve kimyasal bulaş içermemeli.
  • Süt, sağımdan hemen sonra hemen soğutulmalı ve uygun bir şekilde taşınarak üretim merkezlerine veya tüketiciye ulaştırılmalıdır.
  • Sonuç: Sağlıksız ortamda yaşayan, sağlıksız beslenen, sağlıksız ortamda sağılan, sağlıksız bir şekilde taşınan ve saklanan sütün kendisi de sağlıksızdır.