Tahıl tüketimi ile şeker hastalığı arasında sıkı bir ilişki vardır.
Tahıl tüketiminin artışı ile şeker hastalığının yaygınlaştığı ispatlanmıştır.
Peki bunun sebebi nedir ?
Buğday tanesinin % 75'i kompleks karbonhidrattır (amilopektin ve amiloz).
Ancak bunlar kolay sindirilir ve emilir. Glisemik indeksi ve glisemik yükü fazladır.
Tahıllar ve özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besin maddeleri kan şekerini ve insülini basit şekerlerden bile fazla yükseltir.
Ayrıca buğdayda bulunan lektin proteini hem insülin reseptörlerine bağlanarak ''insülin direnci'' oluşturur, hem de doyma hormonu olan leptine karşı direnç oluşturarak doyma hissini ortadan kaldırır. Obezite ve yağlanmaya yol açar.
Ayrıca buğday ve buğday ürünleri, kanda LDL'yi artırarak damar sertliği, koroner damar hastalığı ve inme riskini artırır.