Tam tahıl tanesi, tohumdur. Yeni bir bitki yaratma gücü vardır.
Tam tahıl tanesi, ezme, kesme, öğütme gibi yöntemler gibi işlemden geçirilerek içinden kepek ve ruşeym çıkarılır. Sonuçta ''beyaz un'' elde edilir.
Beyaz un; rafine karbonhidrattır.
Beyaz un elde edilirken tahıl içindeki tüm sağlıklı besinler kaybedilmiş olur.
Sonuç olarak beyaz unda vitamin ( Folik asit, B ve E), mineral ( demir, kalsiyum, çinko, magnezyum, kobalt), antioksidan, protein, yağ (omega 6), lif yok denecek kadar azdır.
Beyaz un, doğada var olmayan, besin değeri son derece kısıtlı olan ve kalorisi yüksek bir üründür.
Beyaz unun glisemik değeri ve glisemik yükü fazladır. Kan şekerini füze gibi yükseltir.
Beyaz un içeren ürünler aşırı tüketilirse ''insülin direnci'' oluşturur. Sonuçta obezite, diyabet, kalp hastalıkları riskini artırır.
Beyaz undan yapılan ürünler; ekmek, pide, makarna, pasta, kek, pizza, gevrek, kurabiye gibi çok tüketilen yiyeceklerdir.
Eskilerin dediği gibi 3 beyaz (un-şeker-tuz)'dan korunmalıyız.
Beyaz unun zararlarından korunmak için, bu ürünleri dengeli-yeterli-doğal (tam buğday unu) olarak tüketmeliyiz.