Duyurular

TAHILLAR HAKKINDA GERÇEKLER

  • Tahıl tanesi, kepek, endosperm ve ruşeym olarak üç bölüm içerir.
  • Kepek, tahıl tanesinin dış tabakasıdır. Protein, vitamin, mineral, lif bakımından yoğundur. Özellikle B vitaminleri ve antioksidanlar kepek bölümünde yer alır. 
  • Endosperm ise kompleks karbonhidratlar ve glüten olmak üzere birçok protein içerir.
  • Ruşeym ise tahılın çimlenmesi ve tohumun bitkiye dönüşmesini sağlar. Ruşeymde protein, vitamin, mineral, antioksidan, lif içerir. Ayrıca yağ olarak omega 6 içerir.
  • Beyaz unda ise kepek ve ruşeym yoktur. Unun raf ömrünü uzatmak için yağdan zengin ruşeym çıkarılır. Dolayısıyla beyaz un ve beyaz un ürünleri karbonhidrattan zengin; vitamin, mineral ve antioksidandan fakirdir.
  • Beyaz unun glisemik indeksi yüksektir. Kan şekerini füze gibi yükseltir.
  • Beyaz un yerine tam buğday ununu tercih edelim.