Duyurular

KARBONHİDRATLAR HAKKINDA GERÇEKLER-3

  • Karbonhidratlar yaşam için vazgeçilmezdir.
  • Önemli olan doğru karbonhidratı bulmak ve tüketmektir.
  • Yanlış karbonhidratlar ise bize hayatı zehir eder. Nasıl mı?
  • Yanlış karbonhidrat tüketimi sonucu obezite, insülin direnci, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, felç, kanser, artrit, Alzheimer riski artar. 
  • Sonuç olarak karbonhidratları 2 gruba ayırabiliriz. Onların da iyisi ve kötüsü vardır.
  • Kötü karbonhidratlar: Mısır, patates, çay şekeri, toz şeker, bol şekerli bazı meyveler, rafine un ürünleri (beyaz ekmek, makarna, börek, çörek, açma, kurabiye, pasta), bal, pekmez, şeker, tatlılar, meyve suları, meşrubatlar, kolalı içecekler, cips, pirinç pilavı, şekerlemeler,  bisküvi, gofret, fırın-pastane ürünleri, paketlenmiş unlu-şekerli gıdalar 
  • İyi karbonhidratlar: Sebzeler, meyveler (elma, portakal, kayısı), baklagiller ( kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce, bakla, barbunya, bezelye), tam tahıllar, tam buğday unundan ekmek, ceviz, fındık, badem, fıstık, ev yapımı yoğurt
  • Öyle ise nasıl beslenelim:
  • Doğada bulunmayan, fabrikada üretilen rafine karbonhidratlar (beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, çörek, pasta) vitamin, mineral, antioksidan ve liflerini kaybeder. Bol kalorili, besin değeri düşük yiyecekler haline gelirler. Yani tadı ''hoş'', içi ''boş'' yiyeceklerdir. Karbonhidratlar, işlenip öğütüldükçe ve rafine edildikçe zararlı hale gelirler.
  • Rafine karbonhidratların, glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerini füze gibi fırlatırlar. Pankreastan hızlı bir şekilde insülin salgılanır, kan şekeri düşer ve tekrar tekrar yeme ihtiyacı doğar. Sonuçta insülin direnci ve diyabet ortaya çıkar. Öyle ise ne yapalım:
  • Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edin. 
  • Beyaz un yerine tam buğday unu veya kepekli un tüketin.
  • Ekmek ve makarna yenilecekse tam buğday unundan yapılanlar tercih edilmelidir.
  • Paketlenmiş-rafine edilmiş-ambalajlı ürünleri tüketmeyin.
  • Früktozlu mısır şurubu içeren gıdalar tüketmeyin.
  • Meyve suları, özellikle çocukların tükettiği glisemik indeksi ve glisemik yükü yüksek içeçeklerdir. Obezite ve kalp hastalıklarına yol açarlar.
  • Sebze ve meyve tüketirken glisemik indeksi düşük olanları seçin.
  • Taze meyveleri tercih edin. Şeker oranı yüksek muz, karpuz, incir gibi meyveleri ölçülü tüketin.
  • Kurutulmuş meyveleri ölçülü tüketin.
  • Taze sıkılmış meyve suyu sınırlı tüketin.
  • Kutu meyve suyu asla tüketmeyin.
  • Cips asla tüketmeyin.
  • Börek, kurabiye, beyaz ekmek, pirinç, bisküvi, tuzlu gevrekleri sınırlayın. 
  • Çayınızı şekersiz için.
  • Meşrubatlara, kolaya el sürmeyin.
  • Tatlılara mesafeli olun.
  • Hem kendinizin hem de çocuklarınızın şeker tüketimini kontrol altına alın.
  • Son söz: Doğal besinler sağlıklı, işlenmiş besinler sağlıksızdır.