Duyurular

KARBONHİDRATLAR HAKINDA GERÇEKLER-2

  • Karbonhidratlar kimyasal yapılarına göre 3 grupta toplanır.
  • Monosakkaritler (Basit şekerler): Glukoz (üzüm şekeri), Früktoz (meyve şekeri), Galaktoz
  • Disakkaritler: Laktoz (süt şekeri), Sakkaroz (Çay şekeri, şeker pancarından elde edilir), Maltoz (malt şekeri, arpadan elde edilir)
  • Polisakkaritler: Nişasta, glikojen, selüloz.
  • Karbonhidratlar, beslenme bilimi açısından ise 3 grupta toplanır
  • Basit karbonhidratlar: Meyveler, çay şekeri, şeker, lokum, bal, pekmez, reçel, marmelat, jöle, baklava, kadayıf, çikolata, meşrubat, meyve suları, pastane ürünleri, dondurma, sütlü tatlılar, bira
  • Kompleks karbonhidratlar: Tahıllar, kuru baklagiller, patates, 
  • Rafine karbonhidratlar: Cipsler, beyaz ekmek, un, makarna, pirinç pilavı, pizza, börek, kurabiye,kek ,bisküvi