Omega 3, yosunlardan onu yiyen küçük balıklara, küçük balıklardan ise onları yiyen büyük balıklara ve insanlara aktarılır.
Denizlerimiz kirli olduğu için balıklar en zehirli (toksik) gıdalardan biri olmuştur.
Soğuk su balıkları omega 3'ten zengindir.
Somon balığı, zengin bir omega 3 kaynağıdır. Ancak piyasada satılan somonlar deniz balığı değil, çiftlik balığıdır. Bu nedenle omega 3'ten fakir ve antibiyotik, hormon, pestisit ve antiparaziter ilaçlarla kirlenmiştir.
Özellikle büyük balıklar civa gibi ağır metallerin yanında klor, DDT, dioksin gibi birçok kimyasal içerebilir.
Bu nedenle büyük dip balıklarından kaçının.
İstavrit, hamsi, sardalye gibi küçük ve yüzey balıklarını tercih edin.
Hamsi, istavritte ve sardalye'de somon balığından daha fazla omega-3 vardır ve kirlilik oranları son derece düşüktür.
Haftada 2 kez 100-150 gr yağlı balık tüketmek yeterli omega 3 sağlar.