MARGARİN NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ ?

  • Margarin tereyağına alternatif olarak üretilmiştir.
  • Margarinin hammaddesi; ayçiçeği, mısır, soya, pamuk, palm, kanola, aspir gibi bitkisel yağlardır.
  • Bu sıvı yağlar, yüksek basınç altında kaynatılır.
  • Nötralizasyon, ağartma, koku giderme gibi kimyasal işlemlerden sonra süt, su, süt tozu, peynir altı suyu tozu, sitrik asit, tereyağı aroması, antimikrobiyal maddeler, yağ bazlı emulgatör, lesitin, renklendirici beta karoten, diğer aromalar ve vitaminler katılarak margarin elde edilir.
  • Margarinler kahvaltılık ve yemeklik olarak üretilir ve değişik oranda (%10-90) yağ içerir.
  • Margarinler, kısmi hidrojenizasyon uygulandı ise trans yağ içerir.
  • 2005 yılından beri ise trans yağdan tamamen arındırılmış, doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek margarinler yapılmaktadır.
  • Sonuçta margarin, endüstriyel olarak üretilmiş suni bir gıdadır.
  • İnsan yapısına uygun sağlıklı bir gıda değildir.