TRANS YAĞ NEDİR?

  • Trans yağ: sıvı bitkisel yağlara (ayçiçeği, mısır, soya, pamuk, palm yağı gibi) yüksek sıcaklık (260 derece) ve yüksek basınç altında hidrojen eklenmesi sonucu oluşur.
  • Bu kimyasal işleme ''kısmi hidrojenizasyon'' denir. Sağlığa zararlı bir kimyasal işlemdir.
  • Sonuçta sıvı (doymamış) bitkisel yağ, katı yağa dönüşürken; doğal (cis ) formundan, yeni (trans) formuna geçer.
  • Böylece maliyeti düşük, raf ömrü uzun, ilave edildiği gıdaları katı halde tutan, gıdalara lezzet veren yağ elde edilir. 
  • Trans yağlar da tekli veya çoklu doymamış yağlardır. Fakat tam doymuş yağ olamaz.
  • İlk trans yağ ürünü margarinlerdir.