NEYİ NE KADAR YERSEK YETERLİ OMEGA 3 ALMIŞ OLURUZ ?
En temel sakınca günlük beslenmemizde omega 3 yağınının eksik olmasıdır.
Omega 3 eksikliği büyük sorundur. Omega 3, insan sağlığı için olmazsa olmaz besinlerdendir.
Çünkü omega 3, obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer ve kanserin önlenmesinde önemlidir.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü günde650 mg EPA ve DEHA (hayvansal omega 3) tüketilmesini önermektedir.
Öyle ise yeterli omega 3 nasıl alırız ?
En sağlıklı yol: haftada 2 kez 100-150 gr yağlı balık (hamsi, istavrit, sardalye) tüketmek yeterli omega 3 sağlar.
Alternatif olarak; doğal ortamında, doğal besinlerle beslenen koyun, dana, sığır, tavuk, yumurtadan yeterli omega 3 sağlanabilir.
Ayrıca doğada kendiliğinden yetişen semizotu, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
100 gr semiz otunda 400 mg omega 3 (ALA) vardır.
Serbest dolaşan, çimen, ot ve böcekle beslenen tavukların yumurtalarında yeterli omega 3 vardır. Haftada birkaç kez omega 3'ten zengin yumurta tüketmek balık tüketimine alternatif olabilir.
Yumurta sarısı ne kadar turuncu ise o kadar omega 3'ten zengindir.