DOYMUŞ YAĞLAR HAKKINDA GERÇEKLER
-
Doymuş yağlar büyük ölçüde hayvansal kaynaklıdır.
-
Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma, krema) doymuş yağ oranı yüksektir.
-
Bitkisel olarak hurma ve hindistan cevizinde doymuş yağ bol bulunur.
-
En fazla doymuş yağ peynirdedir. Peynir, yağsız et ve kümes hayvanlarının etlerinin 2 katı doymuş yağ içerir.
-
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Kalp Derneği toplam kalorinin en fazla %7'nin doymuş yağlardan alınmasını önermektedir.
-
Peki doymuş yağ fazla tüketmenin riskleri nelerdir ?
-
Kalp-damar hastalıkları riski yükselir.
-
HDL'yi (iyi kolesterol) düşürür, LDL'yi (kötü kolesterolü) yükseltir.
-
Meme, kolon, yumurtalık, prostat kanseri riski yükselir.
-
Diyabet ve obezite riski artar.
-
Öyle ise sınırsız peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, beyaz et tüketmek son derece sakıncalıdır.