DOYMUŞ YAĞLAR HAKKINDA GERÇEKLER

  • Doymuş yağlar büyük ölçüde hayvansal kaynaklıdır.
  • Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma, krema) doymuş yağ oranı yüksektir.
  • Bitkisel olarak hurma ve hindistan cevizinde doymuş yağ bol bulunur.
  • En fazla doymuş yağ peynirdedir. Peynir, yağsız et ve kümes hayvanlarının etlerinin 2 katı doymuş yağ içerir.
  • Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Kalp Derneği toplam kalorinin en fazla %7'nin doymuş yağlardan alınmasını önermektedir.
  • Peki doymuş yağ fazla tüketmenin riskleri nelerdir ?
  1. Kalp-damar hastalıkları riski yükselir.
  2. HDL'yi (iyi kolesterol) düşürür, LDL'yi (kötü kolesterolü) yükseltir.
  3. Meme, kolon, yumurtalık, prostat kanseri riski yükselir.
  4. Diyabet ve obezite riski artar.
  • Öyle ise sınırsız peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, beyaz et tüketmek son derece sakıncalıdır.