Yağlar, kaynaklarına göre hayvansal ve bitkisel yağlar olarak sınıflandırılır.
Kimyasal yapılarına göre ise; doymuş, tekli doymamış, çoklu doymamış ve trans yağlar olarak sınıflandırılır.
Doymuş yağ; karbon atomları arasında çift bağ yoktur, oda sıcaklığında katıdır. Örneğin: tereyağı, kuyruk yağı, hayvansal ürün yağları.
Tekli doymamış yağ; karbon atomları arasında bir çift bağ vardır, oda sıcaklığında sıvıdır, soğukta yarı katı olur. Örneğin: zeytinyağı, kanola yağı
Çoklu doymamış yağ; karbon atomları arasında iki veya daha fazla çift bağ vardır, oda sıcaklığında ve buzdolabında sıvı haldedir. Örneğin: ayçiçek yağı, pamuk yağı, soya yağı, mısır özü yağı, balık, ceviz
Trans yağlar; bitkisel yağların hidrojenlenmesi sonucu oluşan yapay yağlardır. Ayrıca yağlar doğada molekülleri ''cis'' halinde bulunur. Yüksek ısıda ise yağ moleküllerinin şekli değişir ve ''trans'' yağlar oluşur.
Bitkisel ve hayvansal besinlerde değişik oranlarda doymuş ve doymamış yağ bulunur.