YAĞ NEDİR?

  • Yağlar, kaynaklarına göre hayvansal ve bitkisel yağlar olarak sınıflandırılır.
  • Kimyasal yapılarına göre ise; doymuş, tekli doymamış, çoklu doymamış ve trans yağlar olarak sınıflandırılır.
  •  Doymuş yağ; karbon atomları arasında çift bağ yoktur, oda sıcaklığında katıdır. Örneğin: tereyağı, kuyruk yağı, hayvansal ürün yağları.
  • Tekli doymamış yağ; karbon atomları arasında bir çift bağ vardır, oda sıcaklığında sıvıdır, soğukta yarı katı olur. Örneğin: zeytinyağı, kanola yağı
  • Çoklu doymamış yağ; karbon atomları arasında iki veya daha fazla çift bağ vardır, oda sıcaklığında ve buzdolabında sıvı haldedir. Örneğin: ayçiçek yağı, pamuk yağı, soya yağı, mısır özü yağı, balık, ceviz
  • Trans yağlar; bitkisel yağların hidrojenlenmesi sonucu oluşan yapay yağlardır. Ayrıca yağlar doğada molekülleri ''cis'' halinde bulunur. Yüksek ısıda ise yağ moleküllerinin şekli değişir ve ''trans'' yağlar oluşur. 
  • Bitkisel ve hayvansal besinlerde değişik oranlarda doymuş ve doymamış yağ bulunur.