Duyurular

ÇÖLYAK HASTALARININ DİKKATİNE

  • Çölyak hastalığı, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteinine karşı ince bağırsaklarda gelişen bir çeşit allerjidir.
  • Genetik ve otoimmun bir hastalıktır. Çocuklar daha sık olmakla birlikte her yaşta görülebilir.
  • Yaşam boyu süren bir hastalıktır.
  • Hastalar bu tahılları içeren gıdaları tolere edemezler. 
  • Yani tahıl içerikli gıdaları tükettiklerinde ishal, iştahsızlık, karın şişliği, kilo alamama ve çocuklarda büyüme-gelişmede gerilik gibi şikayetleri olur.
  • Çölyak hastaları yaşam boyu glutensiz diyet yapmalıdırlar. Başka alternatif tedavi yoktur.
  • Ekmek, makarna, kuskus, irmik, kahvaltı gevrekleri glutensiz olmalı.
  • Ayrıca gizli gluten kaynaklarına dikkat edilme edilmeli. Örneğin, hazır et sosları, paketlenmiş et suları, salata sosları, hazır salatalar, kızarmış patates, şekerlemeler, malt veya pirinç şurupları, bazı sakızlar, bira, viski, katkı maddesi eklenmiş yoğurtlar, bazı peynirler
       Son söz: Glutenden sakınmak kolay değil. Biraz dikkat, sabır ve bilgi ile sorunu çözebiliriz.