Duyurular

BESLENMEMİZ NEREYE GİDİYOR ?

İlk söz: ''Yedikleriniz ilaçlarınız, ilaçlarınız yedikleriniz olsun'' Hipokrates

İngiltere'den başlayan Sanayi Devrimi ile tüm dünyanın sosyal ve ekonomik yapısı kökten değişti. Beslenmemiz de bundan nasibini aldı. Beslenmemizle ilgili 3 temel değişim oldu.

  1. Üretim şekli değişti.
  2. Gıdaların içerikleri değişti.
  3. Geleneksel beslenme terk edildi.
Tarımsal üretim el değiştirdi. Kırsalda üretim yapan yerel çiftçi ve köylü zamanla ekonomik olarak zayıfladı. Gıda devi şirketler küresel boyutta üretim ve pazarlama yapmaya başladılar.
 
Tarım ürünleri ve hazır gıdalarda bulunan GDO'lu ürünler, pestisit (ürünü zararlılardan koruyan kimyasallar) ve antibiyotik kalıntıları, suni gübreler, tarım ilaçları, hormonlar, trans yağ, aşırı tuz, aşırı şeker insan sağlığını olumsuz etkiledi.
Modern hayat, hızlı kentleşme, kent içi ulaşıma ayrılan zamanın artması, kadının çalışma hayatında daha çok rol alması, uzun mesailer, evde yemek pişirmenin angarya gibi gelmesi, sofra kültürü ve aynı masanın etrafında zaman geçirmenin azalması gibi faktörlerin etkisiyle geleneksel beslenmeden koptuk. Endüstriyel gıdalar, ''dışarıdan eve hazır yemek isteme'', ''ev dışında beslenme'' ve ''fast food'' beslenme kültürü yaygınlaştı. Reklamlar, etkili pazarlama teknikleri ile gıda endüstrisi giderek güçlendi. Beslenmemizde hazır gıdaların ağırlığı giderek arttı.

Eskiye göre çok yiyoruz ama beslenemiyoruz. Karnımız tok. Hücrelerimiz aç. İnsülin direnci başımızın belası..Tadı hoş, içi boş, enerji bombası halindeki gıdaların kuşatması altındayız. Yanlış şeyler yiyip içiyoruz. Neler mi ? Gazoz, kola, meşrubatlar, cips, bisküvi, kraker, gofret, hamburgerler, çizburger, pizza, hazır çorbalar, salam,sosis ve niceleri...

Kendi sağlığımız ve çocuklarımızın sağlığı için bize dayatılan beslenme alışkanlıklarından vazgeçelim... Neler yapabilir siniz ?

  • Yaşadığınız yerde sebze ve meyve alışverişlerinizde  ''organik pazarları'' tercih edin.
  • Organik pazardan alışveriş imkanı yok ise tükettiğiniz sebze ve meyvelerin üretim süreçleri hakkında araştırma yapın. Sağlıklı yetiştirilen ürünleri tercih edin.
  • Evde mutlaka tencere yemeği pişirin.
  • Evde gıda üretimine önem verin. Neler mi ?
  1. Ev yapımı yoğurt
  2. Ev yapımı ekmek (tam buğday unundan)
  3. Zeytin
  4. Turşu
  5. Domates salçası-sosu
  6. Tarhana
  7. Reçel
  8. Fasulye-bamya-biber-patlıcan-domates gibi sebzeler yazdan kurutulup kışın tüketilebilir.
  9. Mevsim sebzeleri derin dondurucuda saklanarak sonra sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.
Son söz: Ancak bilinçlenerek kendimizi ve çocuklarımızı gıda terörünün zararlarından koruyabiliriz.